روشهای درمان بهانه گیری کودک دوزبانه
همانطور که گفته شد، بخش مهمی از بهانه گیریهای کودک دوزبانه مربوط به رفتار والدین و اطرافیان است. والدین میتوانند از بهانه گیری کودک دوزبانه عصبی شده و برخوردی غیرمنطقی و حتی پرخاشگرانهای با او داشته باشند، یا صبورانه با این مشکل رو به رو شده و با استفاده از راهنماییهای افراد آگاه در صدد رفع آن برآیند. در ادامه با برخی از بایدها و نبایدهای رفتار با کودک دوزبانه بهانهگیر آشنا میشویم. این اصول به شما میآموزند که چگونه با رفتارهای خود بهانه گیری فرزندتان را تحت کنترل درآورید.
اولین قدم حفظ آرامش والدین است. وقتی کودک دوزبانه شروع به بهانه گیری میکند، مسلما والدین عصبی میشوند اما باید بدانیم که در این شرایط حفظ آرامش و کنترل خشم به طور غیر مستقیم به کودک دوزبانه شما نشان میدهد که برای صحبت کردن باید بهانه گیری و پرخاشگری را کنار بگذارد چرا که فرزندتان بیش از هرکسی از شما الگو میگیرد و اگر شما نیز با عصبانیت به او پاسخ دهید رفتار او تشدید خواهد شد.
در کودکان دوزبانه خردسال هنوز تفکر منطقی به اندازه کافی رشد نکرده است. به همین خاطر ممکن است شما بارها مسئلهای را برای فرزندتان توضیح دهید اما او همچنان به بهانه گیری خود ادامه دهد. در این شرایط استفاده از تکنیک منحرف کردن توجه بهترین گزینه برای شما است. با صبر و حوصله تلاش کنید تا گفت وگو را به سمت دیگری ببرید و یا یک بازی برای فرزندتان ترتیب دهید.
کودک دوزبانه در محیطی شلوغ شروع به بهانه گیری و گریه کردن میکند. نگاه همهی افراد برمیگردد به سمت شما، پدر و مادری که نمیتوانند فرزندشان را ساکت کنند! در این شرایط میتوانید به خواسته کودک تن داده و گریههای وحشتناک او را تبدیل به لبخندی معصومانه کنید، اما باید بدانید این لبخند معصومانه از این پس تنها در شرایطی در صورت کودک دوزبانه شما نقش میبندد که به خواستههای به جا و نا به جای او تن داده باشید.
در شرایط گفته شده بهتر است کودک دوزبانه را به جایی خلوت برده و از او بخواهیم با حفظ آرامش راجع به خواستهاش حرف بزند. اگر کودک بهانه گیری را تمام نکرد او را از محیط خارج کنیم. در صورتی که شما در مقابل گریههای کودک تسلیم شوید ناخواسته این را به او میآموزید که از گریه و بهانه گیری به عنوان راهی برای رسیدن به خواستههای خود استفاده کند.
برخی مواقع کنترل اوضاع از دست والدین خارج میشود. آنها هرچقدر تلاش میکنند تا رفتارهای ناسازگارانه فرزندشان را کنترل کنند موفقیتی به دست نمیآورند. اگر در این شرایط قرار گرفتهاید بهتر است که هرچه زودتر به یک مشاور یا روانشناس کودک مراجعه کنید. روانشناس با بررسی کامل شرایط روانی کودک دوزبانه شما میتواند علل متفاوتی را برای بهانهگیری او پیدا کند.
برای مثال بسیاری از کودکان تحت شرایط فشار و استرس این رفتارها را از خود نشان میدهند. در حالی که والدین اصلاً از وجود این استرسها خبر ندارند. از این رو میگوییم که کمک گرفتن از فردی آگاه مانند مشاور می تواند در کنترل رفتار های فرزندتان و کمک به شما در برقراری آرامش خانواده کمک بزرگی باشد.